Durant aquests dies s'ha detectat una onada del virus Wanna Cry (vull plorar) que ha infectat molts ordinadors de grans empreses com Telefònica i que ha començat a propagar-se per tota la xarxa. Es tracta d'un virus molt perillós semblant al Crypto Locker que bloquejarà molts dels arxius del disc dur i els deixarà inutilitzables fins que no es paguin 300 bitcoins. A més té molta facilitat per propagar-se per la xarxa i aprofita les vulneravilitats dels sistemes Windows.

Modus Operandi: La majoria de persones s'infecten mitjaçant un arxiu enviat pel correu electrònic o visitant alguna pàgina web no segura, una vegada infectat el virus es propaga ràpidament per la xarxa recollint informació dels ordinadors i encriptant tot el que pot. Quan ja ha fet part de la seva feina, surt un missatge indicant que tens un temps per poder fer el pagament o sino l'ordinador quedarà bloquejat (tal com podeu veure a la imatge)

Des d'Educa Solucions recomanem no obrir cap arxiu extrany de correus electrònics (encara que siguin de Correus, Endesa, Gas Natural...) ni tampoc pagar els bitcoins que demanen (es tracta d'un delicte informàtic). A més recomanem que tingueu el sistemes operatius actual·litzats per poder estar segurs i corregir les possibles vulneravilitats. En cas d'infecció, lo primer que s'ha de fer és desconnectar l'ordinador de la xarxa per no propagar-lo i fer una desinfecció del sistema i intentar recuperar la informació que ha sigut encriptada (amb l'ajuda d'un professional).